Met goede fietsverlichting de donkere dagen in.

Fietsverlichtingsactie

Fietsersbond Houten repareerde verlichting van 122 fietsen.

fietsverlichting-3

Met een goede fietsverlichting kunnen in Houten 122 fietsers meer zich veilig voelen in de komende donkere wintertijd. In de goed bezochte kraam op Het Rond repareerde de Fietsersbond Houten afgelopen zaterdag 5 oktober de verlichting van 122 fietsen. Ook dit jaar waren lege en lekkende batterijen weer de belangrijkste oorzaak van niet werkende verlichting.

De in totaal negen vrijwillige monteurs werkten in wisselende samenstelling. Bij volle bezetting werd er aan 7 fietsen tegelijk gewerkt. Dankzij de nieuwe hijssystemen werden de fietsen snel op werkhoogte gebracht, was de wachttijd over het algemeen kort en was de rij om half vijf ’s middags geheel weggewerkt. Die rij begon al voorzichtig met de eerste wachtenden om half elf ‘s morgens. Een mevrouw was zo enthousiast over onze jaarlijkse actie dat ze een zak koffiekoeken voor de monteurs bracht.

fietsverlichting-1

Batterijen

Ooit leken fietslampen met batterijen het ei van Columbus. Dan had je immers geen last meer van kapotte en losse draadjes. In de praktijk valt dat tegen. Batterijlampen vergen aandacht en onderhoud. Batterijen raken leeg en lege batterijen kunnen na verloop van tijd gaan lekken met beschadigde lampen als gevolg. In totaal werden er zaterdag 140 batterijen verwisseld – meestal zo’n drie per lamp. Nieuw was dat de fietsers een bijsluiter bij de nieuwe batterijen kregen: ‘Verwissel elk halfjaar je baterijen. Zo voorkom je dat ze leeg zijn op het moment dat je ze nodig hebt. En je voorkomt lekkage en beschadiging.’

Lampen

Er werden ook heel wat nieuwe lampen gemonteerd. Vooral veel achterlichten, in totaal 30 stuks. Twaalf fietsen werden van een nieuwe koplamp voorzien. In de categorie oudere fietsen werden nog 3 nieuwe dynamo’s geplaatst. Verder werd bedrading gerepareerd of vernieuwd en werd er heel wat geschuurd, gesoldeerd, geklemd en geschroefd om lampen weer aan het branden te krijgen. Van een wat oudere stalen fiets, duidelijk van voor 2000, brandde de verlichting heel zwak. Het kostte een klein uurtje om alle verbindingen door te meten en contacten te reinigen voordat een trotse monteur weer voor een sprankelende verlichting had gezorgd.

fietsverlichting-2

Zet je verlichting aan

Goed werkende fietsverlichting is belangrijk. Zet je verlichting aan als het donker is. Donker is het na zonsondergang en voor zonsopgang. Geen verlichting is onveilig voor jezelf en anderen. Binnenkort controleert de politie in Houten. Geen licht? Dan kan de boete € 55,- zijn.

Categorieën