Corona en regen van weinig invloed op reparatie-actie fietsverlichting

Fietsersbond voorziet ruim 90 fietsen weer van licht

impressie FVA 2020-2.jpeg

Ruim negentig fietsers lieten zaterdag 3 oktober door de Fietsersbond Houten hun fietsverlichting repareren. Ze kunnen weer ‘shinen’ met hun fiets in de komende donkere dagen. Nieuwe batterijtjes vormden weer de topper van de reparaties. Met als goede tweede nieuwe achterlichtjes.

Het aanbod van fietsen met kapotte verlichting liep zaterdag gestaag door, zodat fietsers en monteurs nauwelijks hoefden te wachten. Daarom was handhaving van de anderhalve meter achter het afzetlint prima te doen en kon er veilig gewerkt worden. Met het vervangen van 85 lege batterijen was dat weer de topper van de actie. Dat varieert van één tot drie batterijen per lamp, afhankelijk van het type. Vaak moeten daarbij eerst de contacten worden schoongemaakt omdat oude batterijen zijn gaan lekken. Eigenlijk moet je om het half jaar de batterijen van je lampen controleren en zo nodig vervangen.

Achterlichten
In totaal werden twintig nieuwe achterlichten geplaatst omdat de oude te veel beschadigd waren of omdat lekkende baterijen ze hadden aangetast of omdat ze er helemaal niet meer waren. Soms zijn dat achterlichten die werken op de dynamo. In dat geval moet ook de bedrading in orde zijn. Ook dat werd door de monteurs gerepareerd. Bovendien werden er vier nieuwe dynamo’s geplaatst.

Controleren
Voor wie zaterdag niet in de gelegenheid was langs te komen, controleer je verlichting voordat je in het donker gaat fietsen. Is je verlichting niet in orde, laat die dan repareren als je het zelf niet kunt oplossen.
Fietsers zonder verlichting zijn een ramp en levensgevaarlijk. Bovendien riskeer je een boete tot € 55,-.

Categorieën