Laat je zien! Doe je licht aan!

Fietsersbond Houten repareert fietsverlichting

zaterdag 16 oktober op Het Rond

FVA poster 2021 banner

Nog even en de zomertijd is voorbij. Voor dat je het weet ga je in het donker naar school, werk en sport. Zet dan je licht aan! Zorg dat je genoeg ziet en dat je gezien wordt! Je kan zomaar in de berm terecht komen of aangereden worden omdat je niet gezien wordt. Trouwens wist je al van die boete van 55 euro? Daarom, zet aan dat licht! Licht kapot? Laat het gratis repareren zaterdag 16 oktober op Het Rond.

Doet je fietsverlichting het niet? De Fietsersbond Houten helpt je graag. Zaterdag 16 oktober repareren onze vrijwilligers op Het Rond je fietsverlichting. Kleine reparaties aan de verlichting zijn gratis. Alleen materiaalkosten moet je betalen.

Wintertijd
Nog even en de zomertijd is voorbij. In de nacht van zaterdag 30 naar zondag 31 oktober gaat de klok een uur terug. Op maandag 1 november gaat de zon in Houten pas om 5 over half acht op (07.35 uur) en al om 11 over vijf (17.11 uur) weer onder. Grote kans dus dat in je het donker naar school of werk gaat en in het donker weer thuis komt of in het donker gaat sporten. Wel zo veilig als je opvalt in het verkeer en als je zelf goed kunt zien.

De wet
Je fietsverlichting moet aan zijn als het donker is. Volgens de wet is dat tussen zonsondergang en zonsopgang. Overdag moet je licht aan bij slecht zicht, bijvoorbeeld bij dichte mist. Vóór moet je geel of wit licht hebben en achter rood. De lichten mogen niet knipperen. Losse lampjes mogen: op je fiets en op je bovenlichaam. Dus niet op je hoofd en niet op je armen. Vaste en losse lampen moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen. Ze moeten goed te zien zijn. Er mag dus geen tas overheen hangen. Behalve lampen, moet je ook reflectoren op je fiets hebben. Een rode reflector (niet driehoekig) op de achterkant van je fiets, en gele reflectoren op de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden.

Boetes
Als je zonder fietsverlichting of reflectoren in het donker rijdt, riskeer je een stevige boete!
Bij geen licht voor of achter is de boete € 55,-. Dat betaal je ook bij knipperend licht, niet goed zichtbaar licht, of verkeerd vastgemaakt licht en licht van verkeerde kleur. Heb je geen trapper- of wielreflectoren of slechte rode reflectoren dan kan je een boete van € 35,- krijgen.
Laat je zien! Doe je licht aan! Met goede fietsverlichting kom je veilig en zonder boete thuis. De Fietsersbond Houten repareert fietsverlichting zaterdag 16 oktober van 11.00 tot 16.00 uur op Het Rond. (N.B. Wij repareren alleen verlichting).

FVA poster 2021

Categorieën